Yanık Lokalizasyonu

Yanık Lokalizasyonu

Baş, boyun, toraks, göz, kulak, eller, ayaklar, perine yanıkları, yanık yüzeyi ne olursa olsun büyük yanık olarak değerlendirilir.

Baş boyun ve toraks yanıkları sıklıkla pulmoner komplikas-yonlara, yüz yanıkları gözün kornea tabakasında harabiyete, ku­lak yanıkları işitme kayıplarına neden olur. Ellerde ve eklemlerde­ki yanıklar psikolojik ve fizyolojik sorunlara neden olurlar. Ayrı­ca uğraşı tedavisi ve iş değişikliği gerektirebilirler. Perine yanıkla­rı dışkılama ve idrar yapma fonksiyonlarını engelleyebilir. Ekstre-mitelerin dairesel yanıkları turnike gibi etki yapabilir ve dolaşımın engelenmesine neden olabilir. Toraksın tümünün yanması göğüs duvarının yeterince genişlemesini engelleyebilir, pulmoner yeter­sizliğe neden olabilir.

Yaş

Hastanın yaşı yanığın ciddiyetini, iyileşme sürecini ve mortaliteyi etkiler. Mortalite 4 yaşından küçüklerde özellikle de 0-1 yaş gru­bunda ve 65 yaşın üzerinde yüksektir.
Yaşlılarda istatistiksel olarak mortalite ve morbiditenin yüksek­liği, organizmanın genel olarak yıpranmış olmasına, reaksiyon za-manlannın yavaşlamasına, hareketlerinin azalmasına bağlı olabilir. Ayrıca bu yaş grubunun genelde evde yalnız yaşamaları da yanık görülme sıklığını arttırmaktadır.

Genel Sağlık Durumu

Kardiyovasküler, pulmoner, endokrin ve renal sistem hastalıkla­rı ile alkolizm hastanın yanık yaralanması ve tedaviye vereceği ya­nıtı etkiler.

Yanık öncesi kardiopulmoner hastalığı olanların mortalite oranı­nın olmayanlara göre 3-4 kat fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yanıklı alkoliklerde mortalite oranı 3 kat fazladır. Ayrıca alkolik has­taların iyileşme süreci uzun sürdüğü için hastanede daha fazla kal­maktadırlar.

Yanıkta Yaralanma Mekanizması

Yanıkta alev, kaynar su, sıcak objeler, radyasyon ve elektrik ter­mal yaralanmalara; kimyasal maddeler de kimyasal yaralanmalara neden olur. Kimyasal maddelerin inhalasyonu yaşamı en fazla teh­dit eden yanıklardır. Bunun yanısıra elektrik yanıklarında cilt hasa­rının küçük olmasına karşın, derin dokularda büyük hasarlara yol açması, kalp durmasına neden olabilmesinden dolayı bu yanıklar ciddi yaralanmalar grubunda yer alır.