Dijital İntoksikasyonu

Dijital İntoksikasyonu

Dijital intoksikasyonu, dijital kullanan hastalarda (özellikle de hastaya nasıl kullanması gerektiği söylenmediyse) yaygın olarak ortaya çıkan bir durumdur. Dijitalin otomasisiteyi arttırması ve iletiyi yavaşlatması sonucu disritmiler görülür. Elektro­lit dengesizliği, hipotiroidizm, karaciğer veya böbrek hastalığı, ileri yaş ve yüksek doz kullanımı dijital intoksikasyonunun ge­lişimine zemin hazırlayan faktörlerdir.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada varolan şikayetlerin araştırılması, kalp yetmezli­ği hikayesi, atrial fibrilasyon, koroner kalp hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalığı gibi intoksikasyon gelişimini kolaylaş­tıran durumlar sorgulanır. Dijitali ne kadar süredir kullandı­ğı, aynı anda, diüretik, potasyum, kalsiyum kullanımı, kara­ciğere toksik etkisi bilinen eritromisin ve tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sorgulanır. Fizik muayene bulguları değerlendirilir.

Belirti ve Bulgular

Bulantı kusma, bulanık, görme, çift görme, objeleri sarı ye­şil görme, objelerin etrafında beyaz hale (ışık) görme, fotofobi, diyare, baş ağrısı, huzursuzluk, yorgunluk, deliryum, konfüz-yon, halüşinasyonlar görme, erkeklerde jinokomasti, kadınlar­da hormonal sorunlar, uyku hali, oryantasyon bozukluğu, apa-ti, ajitasyon, kas zayıflığı, bradikardi, çeşitli derecede bloklar gözlenir. İntoksikasyona ait, yaşlılarda öncelikle kalp dışı so­runlar ortaya çıkarken, gençlerde kalp sorunları erken dönem­de ortaya çıkar.

Dijital İntoksikasyonu Tanı

Ventriküler erken vuru, ikinci veya üçüncü derece AV blok, non paroksismal kavşak taşikardisi gibi dısritmileri tanılayabil­mek için seri halinde 12 derivasyolu EKG çekilir. Digoksin kont­rolü için en az 12 saat sonra kan alınır. Serum digoksin düzeyi 2ng/dl'nin üstünde bulunur (terapotik doz: 0.5-2 ng/dl), serum elektrolitleri, karaciğer fonksiyon testleri, arter kan gazları analiz­leri tanı koymaya yardım eder.