Kardiyovaskuler Cerrahi Hastaliklar

Kardiyovasküler Cerrahi Hastalıklar ve Kardiyovasküler Sistem

Akut Myokard İnfarktüsü (AMİ) ve diğer kardiyovasküler has­talıklardan ölüm oranları birçok gelişmiş ya da gelişmekte olan ül­kelerde olduğu gibi bizim ülkemiz içinde ilk sıralarda yer almakta­dır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde yılda 4 milyonun üzerin­de kişi kardiyovasküler hastalıklardan etkilenmekte, aynı zamanda bu hastalıklardan yılda 700.000 den fazla ölüm olmaktadır. Bunla­rın 350.000 kişiden daha fazlası da AMI sonrası 2 saat içinde öl­mektedir. Bu nedenle hastanın acil serviste zaman kaybetmeden et­kili tedavi ve bakımının verilmesi önemlidir.

AMİ iskemik kalp hastalıkları (İKH)' nda görülen bir süreçtir. Stabil anjina, anstabil anjina, AMI ve ani ölüm görülür. Bazende di­rek AMİ olarak karşımıza çıkabilir.

İKH' da Risk Faktörleri

Değiştirilemez Risk Faktörleri ve kardiyovasküler egzersiz

Yaş (40 yaş üstü)
Cinsiyet (erkeklerde daha fazla, kadınlarda menapozdan sonra artma)
Genetik (1. Kuşak akrabalarda İKH bulunması)

Değiştirilebilir Risk Faktörleri ve kardiyovasküler hastalık

Hipertansiyon
Kolesterol
Sigara
Şişmanlık
Fizik aktivite yetersizliği
Diyabetes mellitus
Aşırı kahve ve alkol tüketimi
Stres

Kan akımı ve oksijenlenmedeki yetersizliğin birkaç saniyeden uzun sürmesi ile, şiddetli göğüs ağrısı oluşur. Ağrı karakteristik ola­rak ezici ve sıkıştırıcı tarzdadır. Bu ağrıya anjina pektoris, kısaca anjina denir. Anjina sıklıkla fiziksel veya emosyonel stres gibi kal­bin oksijen gereksiniminin fazla olduğu durumlarda oluşur ve ge­nellikle de egzersizle artan ağrı dinlenmeyle geçer. Ağn genellikle sternum arkasında hissedilir.Bu çeneye,özellikle sol kola ve epigastriyuma yayılır. Anjina nitrogliserinle geçer. İskemi uzadığı ve-geçirilemediği zaman irreversible hasar (infarktüs) olur.