Buyuk Orta ve Kucuk Yaniklar

Yanık Yüzeyi

Yanık yüzeyinin hesaplanmasında 2. ve 3. derece yanık bölge­leri toplanır. Bu amaçla pratik olarak erişkinlerde "dokuzlar kura­lı" uygulanabilir. 1940'lardan buyana yanık yüzeyini çabuk tah­min edebilmek amacıyla kullanılan dokuzlar kuralı vücudun anato­mik bölümlerinin herbirinin toplam vücut yüzeyinin yaklaşık % 9'u olarak ele alınmasına temellenir.

Bu yöntem kolaydır, ayrıca total vücut yüzeyindeki yaralanma yüzdesini belirlemede herhangi bir ölçek ya da şema gerektirmedi­ğinden acil bölümlerde triyaj aşamasında ve ilk tedavinin planlan­masında kullanılmaktadır.

Büyük Yanıklar

Erişkinlerde 2.derece % 25'ten, 3.derece %10'dan büyük, çocuk­larda 2.derece % 20'den , 3.derece % 10'dan büyük yanıklardır. Ancak yanık yüzdesi ne olursa olsun yüz, göz.kulak, eller, ayaklar ve perine yanıkları elektrik yanıklan, inhalasyon ya da büyük trav­malarla birlikte olan yanıklar ile önceden diyabet, konjestif kalp yetmezliği ya da kronik renal yetmezliği olan hastalarda oluşan ya­nıklar da büyük yanık olarak kabul edilir.

Orta Yanıklar

Önceden bir hastalığı olmayan erişkinlerde 2.derece % 15-25, 3.derece % 3-10 arası, çocuklarda, 2.derece %10-20, 3.derece %3-10 arasındaki yanıklardır.

Küçük Yanıklar

Erişkinlerde 2.derece % 15'ten, 3.derece % 3'ten küçük ço­cuklarda 2.derece % 10'dan, 3.derece % 3'ten küçük olan yanık­lardır.