Pulmoner Emboli Nedir

Pulmoner Emboli Nedir

Pulmoner arterin embolik materyel ile ani olarak tıkanmasıdır. En sık neden bacak yenlerinden, daha nadiren pelvis ve üst ekstremite yenlerinden kopan trombüslerdir. Pulmoner emboli nadiren (< % 10) akciğer parankiminde infarktüse yol açar. Pulmoner vasküler yatağın % 50-75'inden fazlası akut olarak tıkanırsa hastalarda ciddi hipotansyon, şok ve ölüm gelişebilir; Daha hafif olgularda takipne, dispne, ök­sürük, hemoptizi, anksiyete, yan ağrısı gibi nonspe-sifik bulgular oluşur. Trombüsün erimesi birkaç haf­ta sürer ve semptomlar giderek azalır.

Pulmoner Emboli Tanı ppt

Akciğer grafisinde emboli alanında pulmo­ner vasküler gölgeler azalabilir, hilusta pulmoner arter gölgesi belirginleşebilir. Pulmoner infartüs ge­lişen olgularda akciğer periferinde, özellikle kostof-renik açıda infiltratif lezyonlar görülür. Diafragma yükselebilir ve plevral efüzyon görülebilir. EKG, benzer tabloyu oluşturabilecek myokard infarktüsü ayırımını yapmak için değerlidir. Serum enzim ince­lemeleri ve fibrin yıkım ürünlerinin tanı koydurucu değeri yüksek değildir. Hastalarda semptomlar ti­pik olmadığı gibi akciğer grafisi, EKG, ve laboratu-var incelemeleri de pulmoner emboli için tanı koy­durucu değildir. Tanıda değerli üç test venjilasyon - perfüzyon sintigrafisi, pulmoner anjiografi ve bil­gisayarlı akciğer tomografisidir (High Resolution Computerize Tomoraphy).

Pulmoner Emboli Tedavisi


Tanı konulmuş pulmoner embolide me­dikal tedaviye dirençli ciddi hipotansiyon varsa pul­moner embolektomi operasyonu çok nadiren gere­kebilir. Çünkü massif pulmoner emboli olguları ilk 1-2 saat içinde kaybedilmekte; diğer olgular ise me­dikal tedavi ile düzelmektedir. Tedavide derin ven trombozunda olduğu gibi heparin ve ardından war-farin kullanılmaktadır. Ciddi pulmoner embolilerde trombolitik tedavi de düşünülebilir.