Epilepsi Nedir Beyin İle İlgili

Epilepsi Nedir, Epilepsi İle İlgili

Beynin bir bölümünün kontrolsüz olarak, amaca uygun olmayan biçimde aktivite gös­termesine bağlı kasılmalarla giden bir durumdur.

İki türde incelenebilir. Bunlardan bir tanesi büyük epilepsi ya da büyük nöbet denilen tiptir. Kol ve bacaklarda boyunda ileri derecede kasılma gevşeme halleri ile belirgindir. Bir de beynin belirli bir bölgesinde küçük bir odağın sürekli etkinlik göstermesine bağlı yerel epilepsi yada yerel nöbetler dediğimiz hafif biçim vardır. Epilepsinin azda olsa ailesel özelliği vardır. Çocuklukta geçirilen yüksek ateş nöbetlerinin epilepsi gelişmesini kolaylaştırdığına inanılır. Küçük nöbet ise büyük nöbetlere benzer. Ancak süresi ve şiddeti daha azdır. Bunla­rın ayrıntıları tıbbın nöroloji (tipin sinir hastalıkları dalında uzmanlaşmış dalı) bölümünce de­ğerlendirilmekte ve tedavi edilmektedir. Eskiden kötü ruhların etkisine bağlanan epilepsi günümüzde kolayca kontrol edilebilen bir haftalıktır. En büyük sorun nöbet sırasında nöbet geçiren kimsenin yaralanmasının, dilini ısırıp koparmasının önlenmesidir. Napolyon, Sezar gibi bir çok taranmış kişinin epilepsili olduğu bilinmektedir.

Uyku

Sağlıklı uyku sağlıklı bir merkez sinir sistemi ile yakından ilişkilidir. Aslında uyku dedi­ğimiz vücudun dinlenme durumu sırasında bir çok önemli devreler geçirilmektedir. Uyku­nun en ağır ve dinlendirici bölümü hızlı göz hareketleri dönemi dediğimiz devredir. Bu devre bazı uyku ilaçları alındığında olmadığı için uyku ilaçlan ile sağlanan uyku dinlendirici olmaz. Vücudun dinlenmesi, hücrelerin kendisini yenilemesi için uyku çok önemlidir.