Postur Nedir Postur Bozuklugu Sebepleri

Duruş (Postür Nedir), Postür Analizi

Duruşa tıp dilinde postür denir. Kişinin okurken, yürürken, veya ayakta vücuduna ve iskelet sistemine verdiği şekli anlatır. Kaslar, iskelet sistemi, beyin, sinirler uyum içerisinde etkileştiği sürece sorun yoktur. Ancak bunlar arasında uyumsuzluk doğuran her durum önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Duruş alışkanlıklarımız hatalı ise bu uyumu kendimiz de bozabiliriz. Hareketsizlik, iş hayatında zorunlu olarak belirli bir duruş biçiminde çalışma, önemli duruş sorunlarına yol açabilir.
Bir madencinin duruşu ile bir piyanistin duruşu elbette ki farklıdır. Ancak sağlıklı duruş ve yürüme için gerekli kurallar herkes için aynıdır. İş gereği hatalı duruşların yaratacağı bozuklukların önlenmesine de bu kurallar yardımcı olur.


Vücudun duruşuna bozan sebepler nelerdir? Postür Bozukluğu

1. İnsanlar, belirli bir dönemden sonra hareketi bırakmakta, en kısa uzaklıklara bile taşıtlarla gitmektedirler. Giderek hareketsizleşen, kilo alan kişilerin kann kaslarında yağlanma olur. Bu iskelet sistemini olumsuz etkiler.
2. İş gereği vücudun belirli bölümlerinin aşın kullanımı duruşta bozulmalara yol açar. İş sonrası ve aralarında egzersizle bu olumsuzluklar giderilir.
3. Blue çağından, yani ergenlik döneminden önceki hızlı büyümede duruşta hatalara yol açabilir. Hızla boy atan ergen kişi duruşun önemini de bilmiyorsa giderek kamburunu çıkartarak, öne eğilerek yürüme alışkanlığı kazanır. Bunu özenti ile de yapabilir.
4. Sürekli ayakta duran kişilerde yorgunluk sonucu duruş bozulur. Omuzlar sarkar. Ağırlık zaman zaman tek ayak üzerine verilir.
5. Ayak yaylarında çöküklük olan kişilerde duruş bozulur.
6. Ruhsal çöküntülerde kaslar duruma uyar. Kişinin kendine güveni arttığında yürüyüşünün dikleşmesi aslında beyinle kas gruplan arasındaki bağlantıyı çok iyi gösterir.
7. Oturulan sandalye ve kullanılan araçların sağlıksız oluşu
8. Çok dar elbiselerin, kemerlerin ve ayakkabıların giyilmesi
9. Çok yumuşak yatakta yatılması. Bu alışkanlık ileride kas, eklem ve kemik ağrılarına da neden olur.
10. Bele korse, sargı, kuşak sarılması. Bunlar karın kaslarının güçlerini kaybetmesine, yağlanmasına yol açar. Şişmanlığı kolaylaştırır. Dolayısı ile duruş bozulur.


İyi bir duruş nasıl olur?

İyi bir duruşta kişi, rahat, kollarını yana sarkıtmış, eğilmeden başına bir kitap, koyduğunda kitap düşürülmeden yürüyebilecek ahenkte olmalıdır. Omuzlan birbirine uyumlu olmalı, bel içe çökmemelidir. Boyun öne eğilmemelidir. Dizler düzgün olmalı, gergin Ve zorlayıcı durumda tutulmamalıdır.

Yürüme, duruşun bozulmasına neden olan veya duruşun düzelmesini sağlayan çok önemli bir uygulamadır. Yürürken ritmik ve uyumlu yürümelidir. Ayaklar yerde sürünmemeli, her adımın hakkı verilmelidir. Yürüme olayı ayaklar üzerinde vücudun kaydırılması-dır. Adım atılırken kollar ve vücudun diğer bölümleri ile denge sağlanırken vücut ağırlığı bir ayaktan diğerinin üzerine kayar. Yürümede ayak başparmağı çok önemlidir. Ayak başparmağı dışa veya içe dönük durumda ise yürüme zorlaşır. Sağlıksız ayakkabı ayak parmaklarının biçimini bozan, ayak yaylarını zorlayan önemli bir etkendir. Aşağıdaki egzersizler yürümede ve ayak sağlığında çok yararlıdır:

1. Ayaklar arasında 15 santimetre açıklık bulunacak biçimde durulur. Daha sonra, ayakların dış kenarına basarak ayaklar birleştirilir veya ayakların kenarına basılarak yürünür.
2. Ayaklar 25 santimetre kadar açıldıktan sonra yerden ayaklarla bir şey tutmak isteni­yormuş gibi kavrama hareketi yapılmaya çalışılır. Yere bir bilya veya kurşun kalem konula­rak ayak parmaklan ile alınmaya çalışılır
3. Ayak başparmakları, mümkün olduğu kadar öne doğru uzatılmış durumda tutular ve bu durum korunarak yürümeye çalışılır.
4. Duvardan 50 santimetre kadar uzakta durulur. Yüz duvara dönüktür. Başparmaklar olabildiğince karşıyı gösterecek şekilde gerilir. El ayaları duvara dayanır. Eller, baş hizasının biraz üzerinde yerleşmiş olmalıdır. Bundan sonra başparmaklar mümkün olduğunca gergin tutulmaya devam edilerek burun duvara dayanıp, vücut tekrar geriye itilir. Vücut geriye iti­lirken yavaş hareket edilmelidir.

Bu gibi hareketler ayaklardaki yayların durumunun düzelmesine, yürümenin daha ahenkli olmasına yardım eder. Televizyondaki jimnastikçilerin yürüyüşlerine dikkat edilirse normal kişilerden çok farklı yürüdükleri görülür. Onlar, hareketlerin hakkını verebilmek için duruşlarını en mükemmel düzeye çıkarmışlardır. Onları taklit ederek yürümek çok ya­rarlıdır. Başınıza bir kitap koyduğunuzda hiç düşürmeden yürüyecek bir ahenk sağlanmalı­dır.

Sınıfta ve iş yerinde oturuş da önemlidir. Dik durmalı, dik oturmalı biç bâr zaman kam­bur, sarsak, omuzlar sarkıtılarak yürünmemelidir.

Yerden bir şey kaldırılırken hiç bir zaman belden bükülmemeli, dizler bükülüp, cisim kavrandıktan sonra dizlere ağırlık verilerek kaldırılmalıdır.