İnsanda İskelet Sistemi ve Kemik Sayisi

İnsanda İskelet Sistemi ve Kemikler

Çok kişi vücudumuzdaki kemiklerin dinamik olmayan katı bir doku kütlesinden ibaret olduğunu sanmaktadır. Oysa vücudun en dinamik, nerede ise hemen her gün değişik etkilere göre biçimlenen bir sistemini oluşturur. İskelet sistemi cansız bir doku değildir. Kan damarları, sinirlerle desteklenen, büyüyen, gelişen, kalınlaşıp, incelenen bir yapıdır. Kendisini onarır, yeniler, gördüğü işlere göre biçimlenir. Olumsuz davranışlar, kısa sürede kemiklerde hatalı gelişmelere yol açabilir.


İnsan Vücudundadik Kemik Sayısı; Vücudumuzda 206 adet kemik vardır. Bunlar büyüklük, şekil ve görev bakımından önemli değişiklikler gösterir. Eğer kaynaşarak tek bir yapı oluşturan kemikler aynı olarak sayılırsa bu sayı artar. Vücudumuzdaki kemikler orta kulakta bulunan küçük kemikçiklerden, bacaklarımızdaki uzun ve büyük kemiklere kadar değişen iriliktedir. Kemiklerin bazıları uzun, yuvarlak bazıları yassıdır.

İskelet sistemi, baş, gövde, kalça, kollar ve bacaklar; uygun kemik parçalarının bir araya gelmesiyle meydana gelir. Uzun kemikler, kol kemikleri, bacak kemikleri gibi kemiklerdir. El, ayak, bilek, parmak ve omurga kemiklerine, kısa kemikler denir. Yassı kemikler ise, kafa, kaburga ve kürek kemikleri gibi kemiklerdir.