Sinaps Nedir Sinaps İletisim ve Yapisi

Sinaps Nedir, Sinaps Yapısı, Sinaps İletişim

Beyin ve sinir sistemi etkinliklerinin sinirler arasındaki sinaps denilen yapılar sayesinde sağlandığını belirtmiştik. Sinaptik yapıların değerlendirilmesi elektron mikroskobunun bu­lunmasıyla yapılabilmiştir. Değişik yapıdaki sinaptik ayaklar sinir gövdesine yakın çok az bir aralık bırakacak biçimde yerleşim gösterir. Sinapsta sinaps ayağından sinir gövdesine uyarı geçişi birtakım kimyasal aracılar aracılığı ile sağlanır. Uyana yani etkinlik sağlayıcı uyanlar norepinefrin, dopamin, serotonin gibi kimyasal aracılar inhibitör yani baskılayıcı uyanlar ise gamaaminobütirik asit, glisin gibi kimyasal aracılar kullanır.
Günümüzde yapılana araştırmalar, L-glutamat, histamin, prostaglandin, taurin, alanın gibi maddelerin de sinaptik uyarıcı ya da baskılayıcı uyarıların iletiminde rol oynayabilecek­lerini göstermiştir.

Sinirde uyarının iletilmesi bir takım yerel elektriksel değişikliklerin, sinir uzantıları bo­yunca yayılmasıyla sağlanır.

Sinirleri saran kılıfların rolü çok önemlidir. Aşırı uyan gönderilmesi; asidoz, alkaloz gi­bi kan elektrolit değişiklikleri, oksijen yetersizliği ve bazı ilaçlar snaptik iletimi önemli dere­cede etkilerler. Bunların ayrıntısına girilmeyecektir.