Ozel Refleksler Beyin Dalgalari

Özel refleksler

Omurilik sadece bizce bilinen diz refleksi, geri çekme gibi refleksleri değil iç organları il­gilendiren bazı özel refleksleri de yönetir. Sıcak ve soğuk etkisine bağlı olarak damar duvarının büzülmesi, terleme, bağırsağın iç refleksleri, idrar ve kalın bağırsağın boşalmasını sağla­yan refleksler buradan yönetilir.

Beyincik ve kulaktaki yarım daire kanalları vücudun dengesini sağlamakla görevlidirler. Vücud pozisyonundaki değişiklikler kaslardan kalkan bir takım uyanlarla algılanır. Beyincik hareketlerdeki hata kontrolünü da yaparak kasların amaca uygun ve hedefe varacak biçimde uyumlu hareketini sağlar.

Dikkat

Kişi uyanıkken amaçlı olarak dikkatini ve ilgisini belirli konular ve şeyler üzerinde toplayabilme yeteneğine sahiptir. Dikkatin derecesi değişiktir. Kişi çeşitli durumlarda olabilir. Hiç bir şeye dikkat etmediği dönemler olabildiği gibi, olup bitmekte olan herşey dikkatini çe­kebilir. Dikkat belirli bir noktada toplanabilir. Beyin sapı, talamus gibi merkezi sinir sistemi bölümlerinin dikkatteki etkisi çok büyüktür. Bunlardaki hastalıklar dikkat dağılmasına ne­den olur.

Beyin dalgaları

Elektroensefalogram denilen araçla beyinden bir takım elektriksel dalgaların yazdınl-ması mümkündür. Belirli durumlarda beyinden yazdırılan elektiriksel dalgaların niteliği çok değişir. Bu dalgaların değerlendirilmesiyle beyindeki bazı bozukluklar tanınabilir.