İdrar Torbasi ve Nefroloji Nedir

İdrar Torbası

Böbreklerde yapılan idrar, idrar torbasında toplanır. Torbanın duvarı belirli hacme kadar dolduktan sonra yine mesaneden (idrar torbası) başlayan işeme refleksleri harekete geçerek boşaltılmasını sağlar. Bu refleks bir olaydır. Böbrekleri idrar torbasına bağlayan kanalcıklar sinirden çok zengindir. En ufak bir tahriş veya zorlanma, böbreklerde meydana gelen taşın idrar torbasına doğru inmesi sırasındaki yırtılmalar ileri derecede ağrı yapar.

İdrar torbasına giden sinirlerin kesilmesi işeme refleksinin ortadan kalkmasına, mesanenin dolarak taşması şeklinde idrar damlatma olaylarına neden olur. Frengi gibi hastalıklarda omuriliğin arka köklerinde meydana gelen bozukluklar da bu duruma yol açar.

Bazan idrar torbasına giden sinirlerin çıktığı omurilik bölgesinin üzerinde omurilikte keşi olacak olursa, bu refleksler, merkez sinir sistemince değil, karın derisinden yapılan yerel uyarılarla sağlanabilir.

Beyin kökünde ve omurilikte meydana gelen haraplanmalar kontrol edilmeksizin sık sık idrara çıkmaya neden olabilir. Glomerulusların ivegen iltihabı, tübüllerin ivegen haraplanması ya da tıkanıklıkları ivegen böbrek yetmezliği denilen duruma yol açar. Böbreklerde zehirli etki yapan maddeler, şiddetli böbrek kansızlığı, yanlış kan verme sonucu meydana gelen böbrek bozuklukları da buna yol açabilir. Böbreklerin ileri derecede iltihapla dolması (pyelonefrit), glomerul iltihabının süregenleşmesi de böbrek yetmezliklerine neden olur. Bu hastalıkların sonucunda bazen böbreklerin yapması gereken görevleri yapacak yapay aygıtlarla müdahale etmek gerekir. Bu gibi araçlar ve yöntemler kullanılarak kanın temizlenmesine dializ denilir. Günümüzde böbrek nakli ameliyatları da gelişmektedir.

Doku tiplendirmesi yöntemleri geliştikçe, gelecekte çok daha sık yapılabilecek olan böbrek nakilleri ülkemizde birçok merkezde yapılabilmektedir. Yukarıda saydıklarımızdan başka birçok özel böbrek hastalığı ve sorunu vardır. Böbrekteki süzme mekanizmalarının her kademesinde meydana gelecek böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış tıp dalı vardır. Buna nefroloji denir. Kadınlarda idrar yolları ve erkekte idrar yollan ve üreme sistemi konusunda uzmanlaşmış tıp dalı ise üroloji bilim dalıdır.