Dehidratasyon Nedir

Sıvı ve Elektrolit Bozuklukları

Dehidratasyon


Dehidratasyon hücre dışı sıvının kaybedilmesidir. Gastrointesti­nal sistemden, böbreklerde, ödem sonucu ciltten sıvı kaybedilir ve hipovolemi oluşur. Kaybedilen sıvının hızı, elektrolit düzeyleri, asit baz dengesizliğinin ilave olması, yaş, cins ve sıvıyı yerine koyma zamanı belirti ve bulguları etkiler.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada varolan şikayetler araştırılır. Alkol alımı, kanama, diya­bet, addison hastalığı sorgulanır. Fizik muayene bulguları değelendirir.

Dehidratasyon Belirtileri ve Bulgular

Bulantı, kusma, diyare, su alımında azalma, idrar çıkışında art­ma, susuzluk, baş dönmesi,adale krampları, yorgunluk, kilo kaybı, ateş, konfüzyon, senkop gibi belirtiler vardır. Turgor tonüsü zayıf, cilt mukoza kuru, kalp hızı artar, kan basıncı düşer, yaşam bulgu­larında ortostatik değişiklikler olur, sternal juguler venler düzle-şir,gözler çöker, laterji ve şok bulguları izlenir.

Hipernatremik dehidratasyon Tanı

Ozmolorite artar (>310), hematokrit, BUN, idrar ozmoloritesi yükselir, arter kan gazları tanı konmasına yardım eder.

Dehidratasyon Tedavi ve Bakım ppt

IV damar yolu açılır ve 1000-3000 mi laktatlı ringer veya %09'luk NaCİ 1-3 saatte verilir. Ağır hipovolomi halinde da­ha hızlı infüzyon gerekebilir.
Verilmesine devam edilir.
Santral venöz kateter takılır.
Hematokrite bakılır.
Hastanın bilinci kapalıysa mesaneye kateter yerleştirilir, er­keklerde prezervatifli sonda tercih edilir.
Kan basıncı, ortostatik yaşam bulguları, periferal dolaşım, cilt turgoru, santral venöz basınç, idrar takibi yapılır, elektrolit ve kan gazları takip edilir. Laboratuvar değerleri normale dön­düğünde sıvılar daha yavaş verilir.
Hipovolomi kanamaya bağlı ve hematokrit %30'un altınday­sa tam kan verilir.