Hiponatremi Nedir

Hiponatremi Nedir

Sodyum (Na++) hücre dışı sıvının ana katyonudur. Normal su dengesini sürdürmekten sorumludur. Serum sodyum konsantras­yonunun 135 mEq/L'nin altına inmesi hiponatremi olarak tanımla­nır. Hiponatremide ortaya çıkan serum sodyum değerinin düşük­lüğü total vücut sodyumunun eksikliğini göstermez. Total vücut su­yu ile sodyum arasında ilişki bozulmuştur. Sodyum kaybı; böbrek­ler, ter yolu, gastrointestinal yolla kaybedildiğinde hüre dışı volüm kaybıyla birlikte olur. Konjestif kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, nefrotik sendrom gibi durumlarda ödeme bağlı olarak dilüsyona bağlı hiponatremi görülür. Bazende hiperglisemi, hiperlipidemi, hi-perproteinemiye bağlı olarak yalancı hiponatremi ortaya çıkar.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada varolan şikayetler araştırılır. Fizik muayene bulguları değerlendirilir.

Hiponatremi nedenleri ve Bulguları

İştahsızlık, bulantı, kusma, diyare, oral alımın azalması, susama hissi, laterji, yorgunluk, konfüzyon, baş dönmesi, baş ağrısı, ajitas-yon, adale krampları, kilo değişikliği, mental durumda bozulma, cilt turgorunda bozulma, gözlerde çökme, deri ve mukoza kuruluğu, kan basıncı düşer, kalp hızı artar, ortotatik yaşam bulguları değişik­likleri, boyun venlerinde düzleşme olur. Na++ <110 mEq/L olursa koma nöbetleri ve ölüm olur.

Tanı

Na++ BUN artar, CY <103 mEq/L düşer, idrar yoğunluğu 1010'nun altındadır.

Hiponatremi Tedavi ve Bakım

Ciddi hiponatremi uzun süre devam ederse, kalıcı nörolojik hasar oluşur. Hiponatremi nedene göre yaklaşımda bulunu­lması ve acilen düzeltilmesi gereken bir elektrolit bozukluğu­dur.

Hiponatremi hücre dışı sıvı kaybı ile beraberse, %09'luk NaCİ, plazma veya plazma genişleticiler ile volüm eksikliği giderilir, diüretiklere bağlı ise, diüretikler kesilir, potasyum eksikliği varsa düzeltilir.
Ödemle birlikte olan hiponatremide sıvı kısıtlaması ile birlik­te varolan esas hastalığın tedavisi yapılır.
Uyumsuz ADH salınımında ciddi semptomatik hiponatremi varsa (Na++ <110-115/L), hızla diürezi başlatmak içimi mg /kg furosemid verilir. Bu sırada kaybedilen Na ve potasyum yerine konur.
Surrenal yetersizliğine bağlı hiponatremide eksik hormon ye­rine konur.
Nadiren karşılaşılan ciddi ve semptomatik hiponatremide %5
NaCİ verilir.

Serum sodyumu, aldığı-çıkardığı sıvı kontrolü, yaşam bulgu­ları, dehidratasyon veya aşırı sıvı alımına ait belirti bulgular, nörolojik durum, nöbetler sürekli izlenir.