Hipertiroidi Krizi

Hipertiroidi Krizi

Hipertiroidi tablosunun yaşamı tehdit edecek kadar ağırlaşması­na "tiroid krizi" denir. Tedavi edilmemiş hipertiroidilerde iyot veril­dikten sonra septik enfeksiyon olarak, ameliyatlarda ortaya çıkar. Ölüm oranı %30-50 dir.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastalığın öyküsü alınır. Hipertiroidi veya Graves hastalığı, tiro­id hormon veya iyod alımı araştırılır. Fizik muayene bulguları de­ğerlendirilir.

Belirti ve Bulgular

Ateş; tiroid krizinin en belirgin özelliğidir ve genellikle 38°C'nin üzerinde, kalp atım sayısı 130 /dk.'nın üzerinde ve ateşle orantılı olmayacak şekilde yüksektir. Aritmiler ve kalp yetmezliği bulgula-n, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, anksiyete, halsiz­lik, sinirlilik, huzursuzluk, yorgunluk, kilo kaybı, terleme, sıcağa entolerans, görme problemleri, yaşlı hastalarda apati, çocuk hasta­larda konvülsiyon ve koma görülebilir. Sarılık genellikle prognozun kötü olduğunu düşündürür.

Hipertiroidi Krizi Tanı

Tiroid krizi düşünüldüğü zaman tiroid hormon tayinleri için kan alınır ve sonuç beklenmeden hemen tedaviye başlanır. EKG' de si­nüs taşikardisi veya atriyal fıbrilasyon, enfeksiyon bulguları varsa idrar sedimenti, akciğer grafısi ve ilgili kültürler yapılır.

Hipertiroidi Krizi Tedavi ve Bakım

Hava yolu açıklığı sağlanır ve 02 verilir.
%5 dekstroz ya da %0.9'luk NaCİ kullanılarak damar yolu açılır.
Kalp monitorize edilir.

Gerekli olan ilaçlar uygulanır: Antitiroid ilaçlar, hormon senini bloke edici ilaçlar, İodine (lugol solüsyon; antitiroid ilaçtan 1 saat sonra verilir), glikokortikoidler, beta blokerler, antipiretikler kullanılır.

Yaşam bulgulan, aldığı-çıkardığı kontrolü, EKG kontrolü, kardiyopulmoner ve mental durum sürekli izlenir.