Yetiskinlerde Solunum Guclugu

Yetişkinlerde Solunum Zorluğu Sendromu

ARDS aynı zamanda şok akciğeri, pulmoner kontüzyon, ıslak akciğer, post travmatik pulmoner yetmezlik, yetişkin hyalin membran hastalığı beyaz akciğer olarak bilinir. Akciğerlerde hem yapısal hem de ciddi fonksiyonel değişikliklerin olduğu akut bir solunum yetmezliği tablosudur. ARDS'de genellikle temelde eski bir akciğer hastalığı yoktur. Çeşitli nedenlerle alveoler kapiler membran zede­lendiğinde kapiller geçirgenlik artar bunun sonucunda intertisyel sahaya plazma ve proteinler geçer. Kapiller perfüzyonun azalması ve ödeme bağlı olarak sürfaktan yapımı azalır. Sonuçta alveoler ya sıvı ile dolar ya da kollabe olur bu durumda da dokuların oksijenas-yonu bozulur. ARDS' de mortalite yüksektir. Bu tablonun ortaya çıkmasına yol açan bir çok durum söz konusudur. Bunlar arasında yaygın akciğer enfeksiyonları, toksik gazların aspirasyonu, gastrik aspirasyon, genel anestezi yüksek dozda ilaç kullanımı, peritonit, pankreatit, mikroemboli, mekanik ventilasyon, yaygın intravaskü-ler koagulasyon, yanıklar, boğulmalar, sıvı yüklenmesi, santral si­nir sistemi hastalıkları, radyasyon, üremi, eklempsi, hipotansiyon­la birlikte travmalar sayılabilir.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada ani olarak ortaya çıkan solunum güçlüğünün nedeni arştırılırken ARDS'yi presipite eden faktörler araştırılır. Kalp hasta­lığı, akciğer hastalığı, geçirdiği ameliyatlar, pankreas hastalıkları, santral sinir sistemi hastalıkları, alerjileri ve sigara kullanımı (niko­tin proteaz enzimini yok eder; klinik olarak alfa-tripsine bakılır). Fi­zik muayene bulguları değerlendirilir.

Belirti ve Bulgular

ARDS başka bir hastalığın komplikasyonu olarak ortaya çıktı­ğından öncü hastalığa göre değişiklik olabilir. Fizik muayenede si-yanoz, hiperventilasyon, hırıltılı solunum, hipotansiyon, taşikardi, interkostal ve suprasternal çekilme, terleme, huzursuzluk ve anksiyete olabilir.

Tanı

Arteryal kan gazları (Pa02< 60 mmHg), göğüs filmi (buzlu cam görüntüsünde) ve solunum foksiyon testlerinin değerlendirilmesi tanı konulmasına yardım eder.

Kronik Solunum Güçlüğü Tedavisi ve Bakım

Tedavi ve bakımda amaç; oksijen gereksinimini azaltma,dokula­ra giden oksijen miktannı arttırma ve sıvı elektrolit dengesini dü­zenlemektir.

Bu Doğrultuda Yapılacaklar

Hastaya fawler ya da lateral pozisyon verilir.
Sekresyonları varsa çıkartılmasına yardım edilir, gerekirse aspi-rasyon veya entübasyon uygulanır.
Hava yolu açıklığı sürdürülür, yeterli solunum ve dolaşım sağlanır.
Nemlendirilmiş 02 verilir.
Arteryal kan gazları değerlendirilir.
Damar yolu açılır.
Aldığı-çıkardığı sıvı takibi yapılır ve saatlik idrar miktarı ölçülür.
Gerekli ilaç tedavisi uygulanır: kortikosterodler, bronkodilatatörler ve analjezikler kullanılır.

Hastanın bilinç durumu ve yaşam bulgulan sürekli kontrol edilir.
İleri hemodinamik monitorizasyon için hazılıklı olunur (arteryal kateter, santral venöz kateter, Swan-ganz kateteri)
Hasta yalnız bırakılmaz, hasta ve ailesine durumla ilgili bilgi verilir.
Sessiz ve sakin bir ortam sağlanır.
Hastanın hemodinamik durumu stabil ise, hasta yakınlarından birinin hasta yanında kalması sağlanır.