Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

KOAH' ta akciğer dokusunun elastikiyetini kaybetmesi ve alveol duvarının harabiyeti sonucu akciğer alveolleri genişlemiştir. Olu­şan fizyolojik değişiklikler sonucu nefes vermede zorlanma ve alveol seviyesinde gaz değişiminde bozulma olur. KOAH içeren hasta­lıklarda karakteristik olarak kronik veya tekrarlayan şekilde hava akışında tıkanma görülür. Bu hastalıklar anfizem ve kronik bron­şittir. Bazen astım ve bronşektazi de bu gruba dahil edilebilir.

Kronik Bronşit

Birbirini izleyen iki yıl, öksürüğü yol açabilecek başka bir neden olmaksızın, her yıl en az üç ay süreyle devam eden kronik, prodük-tif öksürüktür.

Amfizem

Terminal bronşiollerin distalindeki hava yollarının belirgin fibrozis olmaksızın duvar harabiyeti ile birlikte kalıcı olarak anormal ge­nişlemesi demektir,
KOAH vakaların çoğu tütün kullanımına bağlıdır. En önemli çevresel faktörler; sigara kullanımı, çevresel kirlenme, çevresel ola­rak solunan karbonlu partiküller, organik nitratlar, alkol, çocukluk­ta pasif sigara içimi, adenovirüs enfeksiyonu ve diyette C vitamini eksikliği, mesleki hastalıklar, kimyasal maddelere maruz kalma ve tüberküloz KOAH oluşumuna sebep olan faktörlerdir. KOAH yaşlı hastaların mortalite ve morbiditesinde kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır. Yaşlı hastalarda KOAH'ın tedavisi ve komplikasyonları ve tedavisinde yaşamı tehdit eden durumlar söz konusudur. Bu yüzden tedaviye karar verilirken dikkatli bir değer­lendirme yapılmalıdır.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada bulunan şikayetler araştırılır (dispne ve egzersiz tole­ransı, kronik balgamlı öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, çabuk yorul­ma gibi). Sigara içme, üst solunum yolu enfeksiyonu, ev tozu, polen, hayvan tüyü vs ile oluşan alerjiler, kalabalık yerlerde bulunma, geçmişte ve şu anda kullandığı ilaçlar, ailede KOAH öyküsü, akci­ğer hastalığı, kalp hastalığı gibi risk faktörleri değerlendirilir. Fizik muayenede, göğüs kafesinin palpasyonu, perküsyonu ve oskültasyonu yapılarak normalden sapma durumları değerlendirilir.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Belirti ve Bulgular

Bronkospazm, öksürük ve hipersekresyon KOAH' taki hastalık­ların ortak belirtisidir. Bununla birlikte fizik muayene sırasında rai­ler, ronkü,'uzamış ekspiratuar faz ve vvheezing, hiperrezonans, pursed-lip solunumu, solunum için aksesuar kasların kullanımı, gö­ğüs ön-arka çapının artması (fıçı göğüs, amfızeme özgüdür), pulsus paradoksus, bütün bir cümleyi söylemekte zorlanma, siyanoz, hi-poksi, taşikardi, konfüzyon, hipotansiyon, PVC, dal blokları gibi kardiyak ritim bozuklukları, ortopne pozisyonudur.

Tanı

Arteryal kan gazları (hipoksemi, hiperkapni), tam kan sayımı (polistemi ve lökosioz görülebilir), balgam kültürü ve antibiyogra-mı, alfa-antitripsin enzimi (akciğerde enzimleri yıkılmasını inhibe eden enzimdir), göğüs radyografisi, akciğer fonksiyon testleri (Tidal volüm, vital kapasite düşer, rezüdüel volüm ve total akciğer kapa­sitesi artar), spirometre, pik-flowmetre, nabız oksimetresi ve pul-moner anjiyografi tanı koymada kullanılır.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi ve Bakım

Tedavi ve bakımın amacı şikayetleri azaltmak, akut atakları ön­lemek, ve solunum fonksiyonlarının giderek kötüleşmesini koru­maya çalışarak yaşam kalitesini uzatmak ve yaşam kalitesini yük­seltmektir.

Bu Doğrultuda Yapılacak Girişimler

Solunumu kolaylaştırıcı pozisyon verilir.
Sekresyonları çıkarmaya yardım edilir.
Nemlendirilmiş ve solunum merezini deprese etmemek için dü­şük akımlı 02 tedavisi yapılır.
Arteryal kan gazları izlenir.

Gerekirse ventilatör desteği sağlanır.
Sıvılar ve ilaçlar için IV damar yolu açık tutulur.
Gerekli ilaç tedavisi uygulanınBronkodilatatörler, mukolitikler, ekspektoranlar ve antibiyotikler
Oral ve IV yolla sıvı tedavisi yapılarak sekresyonlar yumuşatılır.
Arteryal kan gazlarındaki değişikliklere bağlı olarak gelişen arit­miler izlenir.
Sakin bir ortam sağlanır

Hastaya uygun şekilde pusedlip (büzülmüş dudak) solunumu yapma ve diyafragmatik solunum tekniklerini kullanma, ilaçla­rını uygun doz ve zamanda kullanma, taburculuk sonrası tıbbi kontrole gelme zamanı konusunda bilgi verilir.

Öğrenmeyi desteklemek için taburcu olurken eline yazılı öneri­lerin ve broşürlerin verilmesi yararlı olur.