Solunum Problemleri Hipoventilasyon Nedir

Pulmoner Aciller

Pulmoner (solunum sistemine ait) bir sorunla acil bölüme gelen hasta için hava yolu ya da solunum yetersizliğinin yaşamı tehdit edici olabileceğinden dolayı çoğu vaka acil ya da önemli triyaj sınıf­landırması içinde düşünülür. Eğer bilinçliyseler bu hastaların çoğu aşırı anksiyeteli ve solunum güçlüğü içindedirler. Stresli bir ortam­da çalışan acil ekip üyelerinin gergin bir durumda olmaları da bu durumu arttırır.

Hastanın tamlaması ve girişimleri dikkatli bir şekilde yapılır ve devam ettirilirse çoğu pulmoner acil geriye dönüşümlüdür.

Solunum Problemleri

Solunum hastalıklarında sıklıkla kullanılan bazı terimlerin ta­nımlanması önemlidir.

Ventilasyon: Akciğerlere giren ve çıkan hava miktan

Hipoventilasyon Nedir: Akciğerlere giren ve çıkan hava miktannda çok fazla azalma

Hiperventilasyon: Hızlı ve derin soluk alıp verme

Tidal Volüm nedir: Normal bir solunumda solunan hava miktarı.

Taşikardi: Soluk alıp verme sayısının 20/dakikanın üzerinde olması

Dispne: Solunum güçlüğü

Ortopne: Öne doğru dik oturma pozisyonunda solunum güçlü­ğünün tam ya da kısmi olarak düzelmesi

Stridor nedir: Solunum sırasında üst solunum yollarındaki tıka­nıklığa bağlı ıslık ya da horoz ötüşü niteliğinde bir sesin duyul­ması

Dispne: Dispne hastada solunum güçlüğünü gösteren objektif bir bulgudur. Acil bölümde bir çok hastalık veya travma sonucu gö­rülebilir. Dispnenin hızlı ve tam olarak tanımlanması ve tedavi edil­mesi önemlidir. Tanılamada solunum güçlüğünün ne zaman başla­dığı, eğer biliniyorsa neyin sebep olduğu, eforla ve istirahatla artıp artmadığı, yavaş ya da ani olarak mı geliştiği, tekrarlayıp tekrarla­madığı, nasıl tedavi edildiği, şu andaki dispnenin şiddetinin daha öncekilere göre nasıl olduğu araştırılır. Aynı zamanda hastada ak­ciğer ya da kalp hastalıkları, astım veya hipertansiyon hikayesi, alerjileri, sigara ve ilaç kullanımı, yürürken veya merdiven çıkarken oluşan solunum güçlüğü sorgulanır. Solunum sıkıntısının belirgin objektif bulguları olan burun kanatlarının genişlemesi, siyanoz, so-lukluk ve bilinç seviyesinde azalma gözlenir.

Hastada solunum sıkıntısı saptandığında yeterli solunum ve dolaşımın olduğundan emin olmak gerekir. Hastanın bilinci ye­rinde ise, fowler pozisyon ve oksijen verilir. Eğer hastada kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) varsa 2 L /dk , akciğer has­talığı yoksa 6-8 L/dk nazal kanül veya maskeyle oksijen verilir. IV damar yolu açılır ve damar açık kalacak şekilde %5 Dextroz gönderilir.