Hipokalsemi Nedir

Hipokalsemi Nedir, Hipokalsemi EKG

Vücut ağırlığının yaklaşık %2'sini kalsiyum (Ca) oluşturur. %99'u, kemiklerde bulunur. Kalsiyum kan pıhtılaşmasında, normal kas kontraksiyonları ve gevşemesinde, sinir uyaranlarının taşınma­sında ve hücre faaliyetlerinde rol oynar. Hipokalsemi plazmada kal­siyumun 5 mg/dl olmasıdır. Yetersiz kalsiyum alınması, pankre-atit, böbrek yetmezliğinde görülür.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastada varolan şikayetler araştırılır. Diyet değişikliği, yeni ge­çirilen tiroid, parotiroid, ameliyatları veya paratiroit yetersizliğine neden olacak öykü sorgulanır. Fizik muayene bulguları değerlendi­rilir.

Hipokalsemi Belirtileri ve Bulgular

Parestezi, adale krampları, ekstremitelerde karıncalanma ve iğ­ne batması hissi, çok görme, konvülsiyonlar, kanamaya eğilim, fi­zik muayenede en tehlikelisi tetanidir.
"Chovostek belirtisi" kulak önünde fasiyal sinir trasesi üzeri­ne vurmakla ağız kenannda görülen çekilmedir, tansiyon aleti manşonunun sistolik basınç üzerinde 3 dakika sıkılması ile ebe eli görünümü oluşur. Buna "Trousseau Belirtisi" adı verilir.

Tanı

Rutin kan biyokimyasında kalsiyum düşük bulunur. EKG' de 0-T ve S-T aralığı uzaması, nadiren 2:1 kalp bloğu görülebilir.

Hipokalsemi Tedavisi ve Bakım ppt

Eksik olan kalsiyum IV veya oral yolla verilir. Yalnızca klinik olarak belirgin bulgular mevcut olan hipokalsemi acil tedavi gerek­tirir. Acil tetani tedavisinde:
Hemen hava yolu açıklığı sağlanır.
IV yol açılır.
1-2 ampul Ca glukonat %5 dekstroz içinde 10-20 dk. da verilir.

Magnezyum yetersizse tedavi edilir.
Yaşam bulguları, EKG ritmi, nöbetler, nöromusküler iritabilitenin devam edip etmediği izlenir.